äMitä on rogaining

Rogaining on 2-5 hengen joukkueiden välinen kestävyyskisa. Arvokisat järjestetään 24 h sarjassa, muissa kisoissa käytetään myös 2-12 h sarjoja

Kilpailussa on maastossa rasteja, joilla kilpailijat käyvät haluamassaan järjestyksessä. Rasteista saa pisteitä riippuen rastin arvosta, useimmiten arvo vaihtelee 3-ja 9 pisteen välillä. arvo riippuu rastin vaativuudesta, etäisyydestä muihin rasteihin yms tekijöistä. Arvo ilmoitetaan yleensä rastikoodin 1. numerossa: 36 rastin arvo on siis 3 pistettä, 92 rastin 9 pistettä jne.

Koko joukkue kulkee kilpailun yhdessä, kaikilla rasteilla on käytävä yhtä aikaa ja näköetäisyys on säilytettävä reitilläkin (turvallisuustekijä).

Joukkue kuljettaa mukanaan kaikki tarvittavat varusteet ja ravinnon. Kilpailukeskuksessa saa kisan aikana käydä niin usein, kuin haluaa huoltamassa joukkuetta ja tavaraa voi kisan aikana jättää maastoon, mutta ne pitää tuoda sieltä pois ennen kisan loppua. järjestäjien puolesta on maastoon usein huolehdittu vesipisteitä.

Kilpailun voittaa se joukkue, joka kerää säädetyn ajan puitteissa eniten pisteitä. yliajasta sakotetaan yleensä runsaasti, esim 1 piste/alkava minuutti. Lyhyissä kisoissa suoritus hylätään 15 min myöhästymisellä, pidemmissä 30 min. Mikäli joukkueet päätyvät tasapisteisiin, voittaa ensinnä maaliin tullut.

Kartta saadaan yleensä 30 min-3 h ennen kisaa riippuen kisan pituudesta. aika on tarkoitettu reitin suunnitteluun ja kannattaa käyttää huolellisesti hyväksi. yleensä ratamestarilla on jippoja kartalla, joiden takia ilmeisin reitti ei useinkaan ole paras. Toisaalta monella eri reitinvalinnalla voidaan päästä yhtä hyvään lopputulokseen. menestymisessä olennaista on osata arvioida omat vahvuudet ja heikkoudet, suunnitella joukkueen kannalta optimaalinen reitti. Moni kisa on pilattu huonolla suunnittelulla...

Rastipisteet ovat yksiselitteisiä, rastien tulee näkyä selvästi rastipisteessä. suunnistuksellisesti rogaining on selvästi normaalia kisasuunnistusta helpompaa, mutta reitinvalinta muodostaa kyllä hyviä haasteita.

Rogainingissa tärkeää on myös luonnon ja omaisuuden kunnioittaminen: yksityisalueille ja viljelyksille meno on kielletty. Rogainari ei häiritse luonnon eläimiä eikä jätä roskia luontoon ja kunnioittaa toisten omaisuutta. Kilpailijoiden vastuulla on myös auttaa loukkaantuneita kanssakilpailijoita.

Kenelle rogaining sopii?

Kaikille, jotka haluavat kehittää ja testata omaa kestävyyttä

Kilpasuunnistajille peruskunnon kehittämiseen ja reitinvalintojen harjoitteluun

Seikkailu-urheilijoille, pitkänmatkan juoksijoille, hiihtäjille yms kestävyysurheilijoille tuomaan vaihtelua harjoitteluun

Vaeltajille, retkeilijöille, luontoliikkujille suunnistustaidon kohentamiseen. 2008 retki-rogaining voitettiin kävelemällä! (hyvät reitinvalinnat ja ajankäyttö)

Yritysporukoille, kaveriporukoille perheille yhteishengen nostatukseen.

Nuorimmat rogainingiin osallistuneet ovat olleet kantorepussa kulkeneet vauvat, vanhimmat lähes 90 v ikäisiä!

Lisätietoja: WWW.rogaining.fi