SM 2008 pitkä matka 6-7.9.2008      

Naisten mestaruus Latviaan

Tero Föhr voitti SM-pitkän matkan

 

Vehkalahden Veikkojen Tero Föhr varmisti loppumatkan virheettömällä suorituksellaan pitkän matkan Suomen mestaruuden sunnuntaina Leppävirran Orinnorolla. Eroa kakkoseksi tulleeseen Vaajakosken Terän Jonne Lakaseen  syntyi 1,32 minuuttia ja pronssimitalistiin, Ikaalisten Nousevan Voiman Topi Anjalaan kahdeksan sekuntia enemmän. Matkan Suomen mestaruutta puolustanut Jörgen Wickholm löytyi tulostilalta sijalta kuusi.

Naisten mestariksi leivottiin vuodesta 1997 alkaen Paimion Rastia edustanut latvialainen Inga Dambe vain kolmen sekunnin erolla Angelniemen Ankkurin Maria Rantalaan. SM-pronssi pujotettiin Kirkkonummen Lynxin Anne-Mari Leskisen ja Turun Suunnistajien Bodil Holmsrömin kaulaan.

 

Miesten mestaruudesta odotettiin syntyvän tiukan kamppailun, sillä kärkikymmenikkö paineli lauantain karsinnassa pienin eroin.

Föhr katsoi mestaruuden ratkenneen loppumatkasta, jonka hän tuli virheittä.

- Yhteensä ehkä pari minuuttia pummasin. Tunnin ja vartin jaksoin hyvin, sitten alkoi olla lihaksissa ongelmia ja piti löysätä. Tämä oli kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus hienossa maastossa, uransa ensimmäisen pitkän matkan mestaruuden korjannut Föhr summasi.

 

Hopeamies Jonne Lakanen jatkoi hopeaputkeaan, joka alkoi vuonna 2002, jatkui vuonna 2005 ja tämänkertainen oli kolmas.

- Minulla oli näkemisen kanssa jotain ongelmia, olisiko joku siemen lentänyt silmään, mutta näin hetken aikaa kaiken kahtena. Tämä oli kovalla työllä ansaittu mitali, sillä täällä oli työmiehen maasto. Tasapainoinen suoritus, ei mitään hehkutusta, mutta tyytyväinen olen, nuorempi Lakanen tuumi.

 

Topi Anjalallekin pronssi maistui.

- Olen tyytyväinen, että pääsin maaliin. Tämä oli ihan optimi suoritus, oli tosi rankkaa ja väsähdin jo puolimatkan jälkeen. Pieniä virheitä tein, mutta niissä meni vain vajaat pari minuuttia, Anjala kertasi.

 

Naisten mestari Inga Dambe oli voitostaan yllättynyt. Saaliiksi tuli ensimmäinen henkilökohtainen SM-mitali. Edellinen ja toistaiseksi ainoa oli tullut viime vuodelta viestissä.

- Olin yllättynyt, että sain Merja Rantasen kiinni jo toisella rastilla. Tämä oli minun paras kilpailuni. Maasto oli raskas, mutta tykkäsin siitä, lehdistön edestä pikakomennon dopingtestiin saanut latvialainen naureskeli.

 

Maria Rantalan matkantekoon mahtui hyviä ja huonoja hetkiä.

- Alku oli hankalaa ja kakkosväli sikapaha. Kymmenennellä lähdin vouhottamaan. Oli sijoitus sitten mikä tahansa, niin ison miikan itselleni annan, antoi maanantaina urakkaansa kertausharjoituksilla jatkava angelniemeläinen sanan säilän viuhua.

Hän ei korostanut matkan parhaita vaiheitaan, mutta sanomattakin on selvää, että niitäkin reissulle mahtui, muuten ei kakkossijaa olisi hellinnyt.

 

Suunnistuspoluilta lumileireille

Orinnoron jylhät maastot kutsuivat myös joitakin suunnistuksen kakkoslajikseen tunnustavista.

Naisista hiihtomaajoukkueeseen keväällä kiilannut Kangasniemen Kalskeen Silja Tarvonen nautti A-finaalista.

- Suunnistuskilpailut ovat jääneet tänä kesänä yhden käden sormilla laskettaviksi. Rullasuksilla olen ollut sitäkin enemmän. Siinä suhteessa kesä on mennyt hyvin. Viikon päästä lähdemme Ramsauhin ensimmäiselle lumileirille, hiihtomaajoukkueen valmennettava tuumi.

- Tänne oli mukava tulla ja nautiskelin.

Viikkoa myöhemmin Ramsau kutsuu myös hiihtosuunnistuksen edustusmiehistöön kuuluvaa Staffan Tunisia, joka lauantain karsinnassa joutui toteamaan sunnuntain paikakseen B-finaalin. Siinä hän selvisikin ykköseksi.

- En ollut niin kovin pahoillani, sillä hiihtosuunnistus on kuitenkin päälajini. Maastot täällä olivat odotetunkaltaiset, raskaan oloiset. Ensi viikolla lähdemme Vuokattiin ja sieltä parin viikon päästä Ramsauhin. Päätavoitteena on maaliskuun MM-kisat Japanissa, niihin on yritettävä huippukunto ajoittaa, kahden vuoden takaisista kisoista hopeaa ja pronssia puolustava Tunis tuumi.

- Mitalin kirkastaminen mielessä sinne lähdetään.

 

Nuorimmat mestarit Anttolasta ja Jyväskylästä

Kaikkiaan Leppävirralla kisattiin 12 sarjassa. Kisan nuorimmat olivat 15-vuotiaita.

Kilpailujen nuorin mestari löytyi Jyväskylästä, kun Tuukka Jurvakainen voitti oman sarjansa.

Joulukuun 2. päivänä 15 vuotta täyttävä jyväskyläläinen kertoi tulleensa Leppävirralle toiveikkaana.

- Ihan hyvillä mielin tänne tulin. Tavoitteena ei ollut enempää kuin hyvä suoritus, sellaista osasin toivoa, mutta voitto tuli yllätyksenä. Tein tasaisen suorituksen vaativissa maastoissa.

 

D15-sarjan voittaja, Anttolan Urheilijain Henna-Riikka Haikonen korjasi tältä suvelta jo toisen mestaruutensa. Edellinen tuli kevään erikoispitkän matkan kilpailusta. Lisäksi saavutuksena on sprintin kuudes sija.

- Aika rankka ja vaativa reitti, eikä ehkä vaativin, missä olen kilpaillut, mutta top kolmeen menee. Elokuussa 15-vuoden ikään ehtinyt Suomen mestaritar summasi.
 
(Pekka Koponen)