SM 2008 pitkä matka 6-7.9.2008      

Pasi Ikonen ja Merja Rantanen

nousivat suosikeiksi

 

Leppävirran Mustinmäen Orinnoron alueen jylhät maastot olivat lahjomattomat sunnuntain SM-finaaliin paikkoja hakeneille suunnistajille pitkän matkan kaksipäiväisen kilpailutapahtuman karsintapäivänä.

Miesten kuudessa ryhmässä käydyssä karsinnassa päivän nopein oli Pasi Ikonen, joka käytti 8,5 kilometriin aikaa 50,17, kun taas päivän hitaimpaan syntyi eroa runsas tunti. Muiden karsintaryhmien kärki tuli minuutin päähän päivän nopeimmasta.

 

Ikosen valmistautuminen kotimaisiin pääkilpailuihin MM-matkan jälkeen sujui kahden viikon harjoittelujaksolla Norjan ja Suomen Lapissa.

- Takki oli vähän tyhjä MM-kisojen jälkeen, mutta Lapin ylämäkiharjoitteet tekivät hyvää ja palvelivat tätä kilpailua. Tuntui tosi hyvältä juosta ja voitosta lähden kamppailemaan. Nyt se olisi hyvä ottaa, hopean ja pronssin lisäksi, kuntoonsa tyytyväinen Ikonen tuumi.

 

Miehet karsivat kaikkiaan kuudessa ryhmässä, joista 10 parasta kustakin pääsi sunnuntain A-finaaliin. Ryhmien ykkösiä Ikosen lisäksi olivat Vesa Taanila, Jonne Lakanen, Kim Fagerudd, Topi Anjala ja mestaruuden puolustaja Jörgen Wickholm.

- Pieniä pysähtymisiä tuli ja viimeisille rasteille tulin rauhassa, kun seiska ja kasi menivät hyvin. Tämä maasto oli sellainen kuin oli odotettavissakin, Suot ovat märkiä ja mäet isoja, mestaruuden puolustaja tuumi.

Mestaruuskamppailuun oman sanansa on sanottavana myös Jonne Lakasella.

- Kisa oli ihan jees, yllättävän helppo juosta ja kiva maasto. Sen verran hyvälle tuntuu, että mestaruudesta kamppaillaan, Lakanen päätti.

Ikonen ja Lakanen eivät ole edustamassa seuraansa Vaajakosken Terää yksin, sillä sunnuntain A-finaaliin raivasi tiensä peräti yhdeksän Terän pihkaniskaa.

Naisten terävimmästä kärjestä Mustinmäeltä puuttuvat olkapääleikkauksesta toipuva Heli Jukkola ja raskaan kauden jälkeen henkeä vetävä Minna Kauppi, sekä Sveitsin mestaruuskilpailuissa saman aikaisesti suunnistava Vroni König-Salmi.

Pöytä on katettu maailmanmestari Merja Rantaselle, joka 7,1 kilometrillä käytti aikaa 52,27. Muissa ryhmissä kärkeen suunnistaneet Inga Damke ja Katri Liljeqvist runsaan puolen minuutin päässä.

- Minulla ei ole Suomen mestaruutta kuin yösuunnistuksesta. Olen hieman sairastellut, mutta tänään se ei haitannut. Toivottavasti huomenna on yhtä hyvä päivä, Rantanen pohti.

 

(Pekka Koponen)